חזרה לדף - סיורים בקובל
רחובות ואתרים בקובל של אז: מקבצי תמונות שהוצגו כסרטונים בסיור המאורגן בקובל, 2015 :
  נהר הטוריה     תחנת הרכבת רחוב וורשבסקה   רחובות בקובל   בית הכנסת הגדול וסביבתו
נהר הטוריה תחנת הרכבת בקובל רחוב וורשבסקה-לוצקה רחובות קובל בית הכנסת הגדול בקובל
 
רחובות קובל
רחוב פבריצ'נה. אזור קן השומר הצעיר. ביצורים ומחפורות של הצבא הגרמני שהתעקש לא לסגת מקובל (אפריל 1944)
       
רחוב סינקביצ'ה הוא רחוב קוליובה הישן, הרחוב שמתחיל בוורשבסקה ומסתיים בתחנת הרכבת למטענים. ברחוב זה נמצאת מבנה גימנסיית "קלרה ארליך" ומבנה "בית אנטין" שבו גם היה בית מדרש/בית כנסת קטן.
       
רחוב לוצקה זו בעצם שדרה. עצים ופרחים משני עברי הכביש. כך זה היה גם אז בזמנים. הבנות והבנים היו מטיילים הנה והנה. מבטים והאהבות ראשונות... הרחוב התחיל כשהסתיים רחוב וורשבסקה, בפינת רחוב קוליובה. הרחוב התמשך עד לגשר מעל מסילות הרכבת. בתחילת הרחוב ניצב היום בית העירייה (מבנה חדש). בהמשך רחוב זה, על פי הסדר היה: בית החרושת לטבק (ימין), טחנת קמח ארמרניק (שמאל), בית הקברות הנוצרי (ימין, קיים), בית חולים יהודי (שמאל) ומהצד השני בית החולים הפולני.
    בית העיריה החדש  
 
רחוב וורשבסקה (בעיר החדשה, ה"חולות") מתחיל במפגש עם רחוב קוליובה ובהמשך ישיר של רחוב לוצקה. הרחוב עובר את הטוריה (גשר טוריה) וממשיך לתוך העיר העתיקה (שטוט) עד למפגש עם רחוב בריסק ורחוב מאצ'ייב. זה הרחוב המרכזי בעיר של פעם (וגם היום). היה למעשה כולו יהודי, מלא בחנויות ובבתי עסק. לאורך הרחוב קיימים עדיין כמה וכמה מבנים לבנים מהימים ההם. כמה מהמבנים הם פנימיים- בחצר פנימית, אליהם נכנסים מרחוב וורשבסקה.
  בית העיריה הישן   חצר פנימית
 
רחוב קרליובה בונה שבעיר החדשה, היה אחד מהרחובות האריסטוקרטים של העיר. ברחוב היה ניצב ביתו של ד"ר זיסקינד, ששימש אח"כ את המפקדה הנאצית בקובל. הבית שרד את המלחמה, אך כיום לא קיים. ברחוב עדיין ניצב מוזנח מאוד, בית הספר הגבוה למדידות שהיה מעוז אנטישמי של הלומדים בו. וכן הגימנסיה הפולנית שאינה קיימת כיום.
  בית-ספר למדידות    
 
רחוב מצ'יוב בעיר העתיקה. הרחוב מתחיל כהמשך לרחוב וורשבסקה, בפינת רחוב בריסקה. הרחוב ממשיך הלאה, לכיוון העיירה מצ'יוב. בתחילת הרחוב מימין היתה ממוקמת הכניסה לבית הקברות העתיק של היהודים (לא קיים) ויותר פנימה יש שביל גישה לבית הרבי מטריסק (קיים). גשר עץ עבר מעל פלג נחל הטוריה (לא קיים), מבנה משרד האוצר הפולני (קיים). ברחוב זה גרו במעורב, אוקראינים ויהודים.
      מבנה משרד האוצר הפולני
 
רחוב בריסקה הרחוב בעיר העתיק, נקרא עד היום רחוב בריסקה ומוביל לכיוון העיר בריסק. הרחוב מתחיל מצומת רחובות וורשבסקה ומצ'יוב. ברחוב זה מימין היה השוק השבועי של העיר העתיקה. גם כיום נמצא שם שוק "מסודר" (ראו תמונות - "שוק קובל"). אחריו מימין היה מגרש המצעדים- שם ריכזו את היהודים, כ- 10000 איש, באקציה הראשונה. בהמשך ומשמאל, הכניסה לחצר הרבי מטריסק (המבנה קיים). את מיקום גשר מעץ שנמתח מעל פלג הטוריה קשה היום לגלות. בהמשך הרחוב בתי יהודים ואוקראינים. הרחוב ממשיך גם לאחר המפגש עם פסי הרכבת.
 
רחוב וולדמירסקיה נקרא כך עד היום. בעבר גם נקרא רחוב לודמיר ורחוב טריסק. הרחוב מתחיל מרחוב וורשבסקה ופונה לכיוון לודמיר. בתחילתו מימין היה אזור הגטו שבעיר העתיקה. כיום ממוקם בית ספר וכמה בניינים. מימין היה האזור המסחרי, דוכנים קבועים, חנויות קטנות ושם החל המסחר של היהודים בקובל. מצד שמאל היתה גישה לבית הכנסת הגדול. בכל האזור היו הרבה שטיבלים ותלמוד תורה. אפשר להבחין בהמשך הדרך בפלג/ביצה של הטוריה שעברה מתחת גשר עץ. בהמשך הדרך נשארו מבנים של יהודים וגויים. בקצה הדרך מצד ימין היה בית הקברות היהודי החדש (כיום בית תרבות עירוני ובית ספר). בבית הקברות הזה נרצחו למעלה מ1000 איש שנתפסו מסתתרים בבונקרים או ביערות ובשדות. מצבה אחת נשארה לפליטה.
בית תרבות במקום בית הקברות החדש
והמצבה היחידה שנותרה מבית הקברות
    פינת וורשבסקה לכיוון לודמיר
 
רחוב קושציוסקי
      משרד הנישואין
 
רחוב פומניקובה
   
 
אזור הגטו שב"חולות" אזור הגטו בעיר החדשה "החולות" לא נשאר ממנו זכר, מלבד 2-3 בתים. בבית אחד שהיה שייך לרופא יהודי, ברחוב ז'רומסקי, שוכן היום המוזיאון של העיר (ראו תמונות - "מוזיאון קובל"). שני בתים נוספים הם בית מלמד ברחוב פרצ'ה, ובית גיטליס ברחוב פוניאטובסקי , סוף רחוב שלצ'קה (ראו תמונות - "בתי משפחות יהודיות"). היום באזור הגטו היהודי נמצאים: פארק הכולל לונה-פארק, ובית חולים עירוני.
 
 
The Israeli Organization of The Jews of Kovel and its Surroundings     ארגון יוצאי קובל והסביבה בישראל
Website Building Shira Reshef   שירה רשף בניית אתרים ועיצובם